Veelgestelde vragen

Wat is de achtergrond van de PERSON Studie?

Voeding speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan bijdragen aan het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en type 2 diabetes (ouderdomssuikerziekte). Het aanpassen van het voedingspatroon of het volgen van een ander dieet, ook wel een voedingsinterventie genoemd, kunnen daarom worden toegepast om deze chronische ziekten tegen te gaan. Echter, iedere persoon reageert anders op een bepaalde voedingsinterventie. Zo heeft bij ongeveer 30% van de bevolking een voedingsinterventie niet het gewenste resultaat. We denken dat dit komt door verschillende factoren, zoals de stofwisseling, erfelijkheid, voedingssamenstelling en darmbacteriën, maar ook door factoren uit het dagelijks leven zoals slaap, stress en lichamelijke activiteit.

Wat is het doel van de PERSON Studie? 

Het doel van dit onderzoek is om:
1) het effect van twee verschillende voedingsinterventies op de bloedsuikerspiegel te onderzoeken, en
2) te onderzoeken hoe dit wordt beïnvloed door de bovengenoemde factoren.

Wat zijn de voor en nadelen van deelname aan het onderzoek? 

Het volgen van het voorgeschreven voedingspatroon tijdens het onderzoek kan een positief effect hebben op uw bloedsuikerspiegel en algehele gezondheid. Uw deelname kan bovendien bijdragen aan meer kennis over het voorkomen van stofwisselingsziekten zoals suikerziekte.

Nadelen voor het meedoen aan het onderzoek kunnen zijn:

•   Mogelijke ongemakken door bloedafnames, vingerprik, MRI-scan, vetbiopt, suikertest en milkshaketest.
U bent extra tijd kwijt: ongeveer 40 uur in totaal thuis en aan de universiteit.
U dient een aantal strikte leefregels na te leven, zoals het volgen van het voedingspatroon, het nalaten van zware lichamelijke inspanning en het drinken van alcohol tijdens de 2 onderzoeksweken en het nuchter komen naar een aantal bezoeken.

 

Het onderzoek vindt plaats in speciaal daarvoor ingerichte ruimten binnen de universiteit. De onderzoekers zullen u tijdens het onderzoek uitgebreid van informatie voorzien.

Is er een vergoeding als ik besluit om mee te doen aan het onderzoek? 

Indien u deelneemt aan dit onderzoek en het onderzoek volledig afrondt, ontvangt u van ons een vergoeding van €550. Daarnaast vergoeden wij uw reiskosten van 19 cent per kilometer. Indien u gedurende het onderzoek besluit om eerder te stoppen zal de vergoeding naar rato worden uitgekeerd. Indien u na afloop van het vooronderzoek niet meer wilt of kunt meedoen, ontvangt u van ons alleen een reiskostenvergoeding.

Wanneer kan ik deelnemen aan het onderzoek?

U kunt meedoen wanneer u:

•   tussen de 40 en 75 jaar oud bent
•   een BMI heeft tussen de 25 en 40 kg/m2
•   een stabiel gewicht heeft (niet meer dan 3 kg aangekomen of afgevallen in afgelopen 3 maanden)

U kunt niet meedoen wanneer u:

•   een medische aandoening heeft die van invloed kan zijn op het onderzoek, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, nierfalen, kanker of maag-, lever-, en darmaandoeningen
•   bepaalde medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op het onderzoek
•   niet wilt of kunt meewerken aan de voorgestelde voedingsaanpassingen (door bijv. voedselallergie/-intolerantie of leef-/eetgewoonten zoals veganistische leefstijl)
•   meer dan 4 uur per week intensief sport
•   meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt
•   rookt

Wat betekent deelname aan de PERSON Studie voor mij?

Het vooronderzoek
Eerst zullen we bepalen of u kunt meedoen. De onderzoeker meet uw gewicht, lengte, taille- en heupomtrek, bloeddruk en doet bloedonderzoek. Verder meten we hoe uw lichaam reageert op suiker met de suikertest. Vóór dit vooronderzoek vult u thuis een voedselvragenlijst in. Ook vraagt de onderzoeker tijdens het bezoek naar uw medische geschiedenis, medicatie, leefstijl en etnische afkomst. We vragen deze informatie omdat het van invloed kan zijn op hoe u reageert op het voedingspatroon. Dit vooronderzoek duurt ongeveer 3 uur.

Bezoeken en metingen
Zowel aan het begin van het onderzoek (week 0) als aan het einde van het onderzoek (week 12) komt u drie keer naar de universiteit voor een onderzoeksdag. Tijdens deze twee onderzoeksweken draagt u een beweegmeter die uw lichamelijke activiteit registreert en een glucosemeter die uw bloedsuiker meet. Ook consumeert u enkele maaltijden die u van de onderzoeker ontvangt en verzamelt u gedurende één dag uw urine en een ontlastingsmonster. Gedurende 2x3 thuisdagen zult u een mobiele telefoon gebruiken om een voedingsdagboek bij te houden via een programma (‘app’). Via deze app ontvangt u iedere 2 uur een herinnering voor het beantwoorden van een aantal vragen over honger, stress, stemming en vermoeidheid. Indien u geen smartphone ter beschikking heeft, vult u dit in op papier. Daarnaast komt u tijdens weken 1 t/m 11 één keer per week naar de universiteit voor een kort bezoek. In deze periode vragen we u ook om 3x een 1-daags onaangekondigd voedingsdagboek bij te houden.

Hoe moet ik mijn voeding aanpassen tijdens het onderzoek? 

Als u meedoet aan dit onderzoek gaat u gedurende 12 weken volgens één van de twee voorgeschreven voedingspatronen eten. Deze voedingspatronen verschillen in samenstelling van voedingsstoffen, maar voldoen beiden aan de richtlijnen van gezonde voeding volgens het Voedingscentrum. Kort samengevat houden de twee voedingspatronen het volgende in:

•   Voedingspatroon 1 is hoog in enkelvoudig onverzadigde vetzuren (“gezonde vetten”). Voedingsproducten die worden aanbevolen binnen dit patroon zijn bijvoorbeeld olijfolie en ongezouten noten.
•   Voedingspatroon 2 is laag in vet en hoog in eiwit. Voedingsproducten die binnen dit patroon worden aanbevolen zijn bijvoorbeeld magere kwark en peulvruchten.


De helft van de deelnemers zal voedingspatroon 1 volgen, de andere helft voedingspatroon 2. Loting zal bepalen welk voedingspatroon u zult volgen. Afhankelijk van uw stofwisselingstype kan voedingspatroon 1 of 2 het beste bij u passen. De resultaten van de suikertest uit het vooronderzoek zullen dit uitwijzen, echter weten zowel u als de onderzoekers dit niet gedurende het onderzoek.

Tijdens bezoeken aan de universiteit zult u onder begeleiding van de diëtiste voedingsadviezen ontvangen om uw eetgewoonten aan te passen volgens het toegewezen voedingspatroon. Ook wordt uw voeding aangevuld met specifieke producten die door de onderzoekers aan u worden verstrekt. Dit zijn producten die gewoon in een supermarkt te koop zijn, en die geschikt zijn voor de door u te volgen voedingsrichtlijnen. Alle overige producten koopt u zelf. Het is de bedoeling dat uw lichaamsgewicht tijdens het gehele onderzoek gelijk blijft, dus dat u niet afvalt of aankomt.

Bezoekadres Wageningen

Wageningen University & Research
Afdeling Humane Voeding en Gezondheid
Stippeneng 4
6708WE WAGENINGEN
The Netherlands

Bezoekadres Maastricht

Maastricht University
Vakgroep Humane Biologie
Universiteitssingel 50
6229 ER  MAASTRICHT
The Netherlands

© 2023 Maastricht University. Designed By Leon Kolenburg